اینجا جاهلیت!
بیشتر مردم گمراه هستند ، آنها سرگشته و حیراناند ، خوب از بد را به همین راحتیها نمیتوانند تشخیص دهند ، مردم به راحتی درگیر فتنهها میشوند و فریب گروهکها و بازیهای سیاسی را میخورند. همه به دنبال هوا و هوس هستند و به ارضای نیازهای خود میاندیشند، با وجود این همه گمراهی، اکثر مردم دچار نوعی کبر و غرور هستند و فکر میکنند بسیار میدانند و آگاهند و خود را انسانهای متعهد به مذهب میخوانند.
اما این وفور جهل و نادانیست که آنها را سبکسر و خوار و بیهویت کردهاست و آنها را سرگشته ساخته، پس در امور زندگی و کارها نمیتوانند بهدرستی تصمیم قاطع بگیرند.
جاهلیت کاربردی هم دارد؟
بله! حکمرانان بیشترین استفاده را از آن میکنند تا به راحتی بر مردم حکومت کنند و بر آنها تسلط داشته باشند و شدیداً جلوی آگاهی مردم را میگیرند؛ چرا که بتوانند به اهداف پست و دنیوی خود برسند و حداکثر استفاده از حکومت و قدرت را داشته باشند.
حمکرانان چطور این وضع را حفظ می کنند؟
در مرحله اول مردم را درگیر امرار معاش میکنند تا آنجا که آنها سحر تا شام درگیر تامین خرج و مخارج زندگی هستند.
هر کس قصد آگاهسازی و بیدار کردن مردم را داشته باشد، یا جایش در زندان است یا آن دنیا.
در این میان دانشمندان و سایر آگاهان جامعه را درگیر مباحث علمی مینمایند ، درست نظیر آنچه در دوران جاهلیت عباسی رخ میداد ، در نگاه اول این موضوع نشان دهندهی توجه حکومت به علم و دانش و نوعی پیشرفت علمی جامعه است ، اما آنها با برگزاری اینگونه مباحث و همایشهای علمی ، آگاهان را از پرداختن به مباحث سیاسی و اجتماعی باز میدارند.
با استفاده از هر ابزاری (انواع تبلیغات، ایجاد حزب و ضد حزب ، ایجاد فرقه و ضد فرقه، رفتارهای پوپولیستی، ، اهداء هدایای حکومتی به مردم و از طرفی سرکوب کردن مردم و...) مردم را سرگرم یکدیگر میکنند و آنها را دچار نوعی سرگشتگی و تعلیق مینمایند بدینمعنیکه فضایی احساساتی ایجاد میکنند تا مردم در برخورد با رخدادهای اجتماعی و سیاسی نتوانند تصمیم قاطعی بگیرند و انتخاب درستی داشتهباشند.
راه خروج از جاهلیت چیست؟
راه حل پیامبر اسلام در هزار و چهارصد سال پیش : بسیار مردم را نصیحت و موعظه می کرد (برای بالا بردن سطح آگاهی) و مردم را با حکمت و موعظه های نیکو و خردمندانه به راه خداوند یگانه فرا میخواند. در واقع تنها کاری که پیامبر میکردند بالا بردن سطح آگاهی عمومی بود.
حال این پرسش مطرح است که در حال حاضر و در فضای بستهی جوامع جاهلی امروزی تا چه حد میتوان این منش و روش را پیاده کرد؟
1: خطبه ی 94 نهج البلاغه با دید سیاسی - اجتماعی
2: سعی شدهاست تا کلمات با دقت خاصی انتخاب شوند تا مفهوم را به خوبی برسانند.
3: وقتی به یک انسان کم ظرفیت اختیار تام داده شود ، اولین چیزی که از دست میدهد عدل و فرقان است.
کلمات کلیدی :